Új stadion épül!

Ha minden igaz, hamarosan új nemzeti stadion épül. A blog ennek folyamatát szeretné követni. Információkat teszünk közzé, válaszokat keresünk, és nagyon-nagyon várjuk már azt a napot.

Előtanulmány a birtokunkban

2011.02.01. 15:15 ujstadion

Blogunknak sikerült megszereznie az új stadionhoz készült első előtanulmányt, amelyet ezúttal ünnepélyesen megosztunk olvasóinkkal. A terv angol-magyar kooprodukcióban született, a KÉSZ Holding, a Buro Happold és a Populous neve fémjelzi. Különösen utóbbi nevére érdemes felfigyelni: a világ szinte minden részén építettek már fantasztikusnál fantasztikusabb stadionokat, részvételük szerintünk garancia lehet arra, hogy nem gagyi készül.

"A jelen dokumentum az üzleti terv kidolgozásának alapdokumentumaként használható fel, majd a jelen dokumentum és az üzleti terv együttesen biztosítja a 2011. év során elkészítendő teljes megvalósíthatósági tanulmányokhoz tartozó kiírás szükséges információit" - olvasható a magyar és angol nyelvű, közel 40 oldalas anyagban, amely esettanulmányként az Emirates stadion példáját is bemutatja.

Különösen izgalmas része a tanulmánynak, hogy a készítők a jelenlegi stadion alapterületét összevetették néhány ismert komplexum méreteivel: talán meglepő, hogy a Puskásban mindegyik bőven elhelyezhető lenne.

A nézőtéri terv több dilemmát is felvet, ezek a következők:

•    Hangulat: milyen élményt szeretnénk elérni?
•    Jelleg: hogy nézzen ki? Teljes „teknő” legyen, vagy négy pilonnal kiegészített nézőtér?
•    Távolság: szeretnénk a nézőket közelebb vinni a történésekhez?
•    Rálátás: várhatóan milyen láthatósági normáknak kívánunk eleget tenni?
•   Építészeti formavilág: egyenes vagy ívesen hajló formákat alkalmazzunk? Hogyan viszonyuljon egymáshoz a látószög, illetve a nézők pályától való távolsága?
•    A bővítés lehetősége: fennáll-e a stadion jövőbeli bővítésének igénye, vagy egyszer s mindenkorra adott legyen a mérete?

Mindenkinek jó olvasgatást kívánunk, és persze várjuk az észrevételeket, ötleteket. Ha valaki hasonló gyöngyszemre akadna, küldje el nekünk, mi azt is nyilvánosságra fogjuk hozni.

Az előtanulmány INNEN letölthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujstadion.blog.hu/api/trackback/id/tr502630708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daffodil 2011.02.01. 23:36:54

Hú azért ez nagyon ott van. Nem gondoltam volna, hogy Világstadionok csak így pikk pakk beleférnek a mi Népstadionunkba. Kíváncsi leszek, hogy mi lesz a folytatás, mert ezek nagyon vágják a témát. Szerintem érdemes lenne azzal is foglslkozni, hogy eddig milyen stadionokba rendeztek mondjuk BL döntőt és azoknak milyen adottságai voltak. 2 év múlva szeretném, ha a Manchester itt lenne BL győztes nálunk :-)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.02. 10:22:28

Ennél hülyébb ötletet életemben nem hallottam, hogy a meglévő 57 éves szétrohadó stadionon BELÜL építenék fel az új stadion.

Könyörgöm, az 1923-ban épült Wembley-t 2003-ban lerombolták, sírás nélkül.

Egyetlen egy vasbetondarab nincs a jelenlegi Puskás.stadionban, amit meg kellene őrizni, dózeróljak le az egész romhalmazt.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.02. 10:28:32

@daffodil:

ne álmodj ... mi egy makett-stadion ország vagyunk ...

egyenlőre előtanulmány van ... aztán lesz rendes tanulmány, aztán még 12 féle tanulmány ... aztán szakértői vélemények ... aztán nagy nehezen döntenek, hogy akkor melyik változtat legyen ... aztán kb. 1 év múlva el is kezdik az építkezést ... aztán jönnek a nehézségek, télen nagyon fagy, nyáron nagyon nagy a meleg, elfogy a pénz stb ...

De 2017-re biztos el fog készülni ..

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.02. 10:31:39

@zero:

Romániában épül az új Nemzeti Stadion (z 55.200 férőhelyes, 170 millió euróból (átszámítva 46.75 milliárd forint!))

A stadion a tervek szerint május végére készülne el, június-július környékén pedig sor kerülhet az átadásra is. Augusztusban az 55 ezer férőhelyes stadion megnyitó ünnepségére Románia-Argentína focimeccset terveznek, 2012-ben pedig az Európai Liga döntőjének ad majd helyet az épület.

Na, ez a különbség a 2 ország között.

www.pepsifoci.hu/napi/node/82606

dzsaszper 2011.02.02. 10:32:26

nekem az a fő problémám a stadionosdival, hogy ami halasztható, azt most szerintem halasztani kellene.
Tök jó, hoggy épülnek stadionok, csak közben szép lassan elfogynak az orvosok... előbb-utóbb sportorvosokból is hiány lesz, nemcsak minden másból...

is 2011.02.02. 10:41:32

@zero: nem. a fő különbség, hogy ott 23 millióan vannak. azaz az 46 milliárd az fejenként csak 2 ezer forint. nálunk ugyanez fejenként 4600ft lenne. valamint a románoknál mennyi autópálya is van? és mennyit költenek szociális transzferre? ott ugye le tudták vágni a nyugdíjakat, meg az állami fizetéseket?

csárli hárper 2011.02.02. 10:43:25

@dzsaszper: csak nézőpont kérdése, ha esetleg netalántán a kedves vezető tanult orvos lenne és nem egy futottak még labdakergető, na akkor foglalkozna valaki az orvosokkal is, no meg az egészségüggyel, a munkahelyteremtéssel, oktatással, tűzoltókkal, rendőrökkel, stb. de így marad a stadionépítés jó magyar módra, meg a haverok, eddigi pártkasszát feltöltők helyzetbe hozása....

1116001 2011.02.02. 10:50:51

@zero: A betonkaréj valóban bontásra érett, de a főépület egy része maradhatna.

dr.pupak30 2011.02.02. 22:21:54

én voltam a Lipcsei stadionban a német világbajnokságon, Argentína - Mexiko meccsen és bár a megoldás furcsa, de nagyon ötletes volt. Nekem nagyon tetszett, hogy az új stadionba a régi betonkaréjon keresztül lehetett bejutni, nagyon érdekes volt. Szerintem jó ötlet így megcsinálni

gabe63 2011.02.03. 03:02:52

Kicsit olvassunk bele a BUDAPESTI OLIMPIAI KÖZPONT (PUSKÁS FERENC STADION ÉS LÉTESÍTMÉNYEI)KERÜLETI SZABÁLYOZÁSI TERV VIZSGÁLATI MUNKARÉSZ ÉS PROGRAM címet viselő előtanulmányba. Itt egy helyen azt írja:
"A sportot kiszolgáló intézményterület alkalmas a sporttevékenységgel is, és attól függetlenül is mûködõ funkciók elhelyezésére.
E területegységre két változatban adunk javaslatot. Mindkét változatban elbontásra javasoljuk a Kisstadiont, a dobópályát, a szabadtéri bemelegítõ-pályát, továbbá hosszú távon nem javasoljuk megtartani a korcsolyázó edzõcsarnokot. Az ezen objektumokban lévõ funkciókat korszerûbb formában és megjelenéssel a sportfunkciójú fejlesztési területen helyezzük le."

Ha mindent átépít/lerombol, mind ennek/mindennek lesz is helye? Mennyi pénzből? Ki szabja meg, hogy melyik legyen kész előbb? Én attól félek, hogy előbb lesz a Stadion, majd a jól eladható épületek, aztán elfogy a pénz, és nem lesz más megépítve. Úgymint (máshol a tanulmány ezt írja):

"A területen elhelyezendõ funkciók:
60.000 fõs lefedhetõ labdarúgó és atlétikai stadion
tornacsarnok (az utánpótlás és a válogatott számára biztosított külön légtérrel)
ritmikus gimnasztika terem
birkózó terem
cselgáncs terem
ring-sportok befogadását biztosító terem
vívóterem
asztalitenisz-csarnok
labdajáték-terem a NUPI részére külön légtér biztosításával
tanmedence evezõpaddal
25 m-es, 8 pályás medencét tartalmazó uszoda a nem úszó sportágak
edzéseinek kiegészítésére
sportfunkciók kiszolgáló helyiségei (öltözõk, orvosi szoba, gyúró, rekreáció,
raktár, szertár, büfé, étkezde, irodák, oktatótermek)"

Szerintetek?

histar007 2011.02.03. 09:44:36

Csak a fika mi? Számos visgálat alátámasztotta, hogy érdemes infrastrukturára költeni, mert az színvonalemelkedést okoz, történyjék benne sport, plüssmacigyártás, vagy nagypályás cimuzóbajnokság.
Ha csak abból indulunk ki, hogy pár évig tuti telt ház lenne a válogatott meccsein, mert egy cool stadionba szivesebben mennek, mint egy rohadófélben lévőbe. Ha más nem akkor az épület miatt.
Akkor jöhet a már sokat inkriminált kettős rangadó, és ki tudja, még a végén foci is lesz még itt.

Én azt mondom nézze meg mindenki egyelen NFL meccset. Ott mindig telt ház van. Mert olyan a hangulat, a körítés, az ojjektum, hogy simán mennek, mert elötte sütögetnek a parkolóban, közben megy a sör, a végén meg a pub. Népünnepély reggeltől estig. Valahogy így kell szórakoztatni...

Amúgy a Populus nevü cég nem kispálya. Szinte furcsa ha valamilyen stadiont nem ők építenek.

tkrisz 2011.02.06. 13:32:30

Biztos jó ez az INNEN nevezetű link? Nekem nem működik.
süti beállítások módosítása